KZ Samen voor slimme oplossingen
Terug naar overzicht
blog

Het vertrouwen van de consument in de energietransitie

Nederland moet van het gas af, maar een groot deel van de landgenoten wil dit niet. Met enige regelmaat komt het verlies aan populariteit van de energietransitie in het nieuws. Het is een linkse hobby, biomassacentrales staan in het verdomhoekje en de leverancier van stadsverwarming heeft een monopolypositie, zo luidt de kritiek.

Alle verandering is lastig. Toen Utrecht halverwege de jaren '60 van de vorige eeuw de overstap maakte van stadsgas naar Gronings aardgas, was niet iedereen tevreden. Inwoners van de stad klaagden dat het aardgas te heet was, waardoor het eten aanbrandde. Anno 2020 zijn we het comfort van het Groningse gas gewend, woningen worden aangenaam verwarmd en koken gaat soepel. Maar wat komt daarvoor in de plaats als we van het gas afgaan? Het is niet vreemd dat de energietransitie weerstand oplevert.

De directe levenssfeer
Voorstanders van de energietransitie noemen de aardbevingen in Groningen en de klimaatverandering. Deze argumenten hebben geen directe invloed op de levenssfeer van de meeste mensen: Groningen is voor velen ver weg en de klimaatverandering is niet tastbaar. De directe levenssfeer komt dus niet aan bod in de argumentatie, terwijl hier juist de sleutel tot het vergroten van draagkracht ligt. Angst voor hoge kosten, verlies van comfort en weerstand tegen verbouwingen spelen een centrale rol.

Het belang van communicatie
Een groot deel van de Nederlandse huishoudens zal in de komende decennia een overstap maken naar stadsverwarming. Het is het enige collectieve alternatief voor gas. Voldoende draagvlak is hierbij onontbeerlijk. Uit onderzoek blijkt dat ruim 97% van de huizenbezitters zorgen heeft over deze overstap. Het begin van het wegnemen van deze zorgen is goede communicatie. Zo kan weerstand tegen de investering in een aansluiting op het warmtenet worden verkleind door middel van subsidies, maar ook doordat het energielabel verbetert en de woningwaarde hoger wordt. Van belang is ook dat bewoners op voorhand duidelijke informatie krijgen over de verbruikskosten, waarbij rekening wordt gehouden met hun gemiddelde verbruik.

Verbeteringen voor de bewoner
Met slimme oplossingen kunnen ingrepen in de woning tot een minimum worden beperkt. Zo heeft KZ een afleverset ontwikkeld die binnen een dag kan worden geïnstalleerd, waarbij nauwelijks tot geen hak- en breekwerk nodig is. Bovendien hoeven bewoners geen uren zonder verwarming en warm water te doen bij de overstap. Op het gebied van comfort, bieden veel afleversets dezelfde, of zelfs een betere, kwaliteit als de meeste cv-ketels. Ze zijn bovendien veiliger, omdat het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt weggenomen.

Kortom, draagkracht voor de warmtenetten en de energietransitie kan alleen worden verbeterd door middel van een goede communicatie. Het gaat niet alleen om de noodzaak op het gebied van klimaatverandering, maar de communicatie moet juist gaan over de voordelen van een overstap voor de bewoner zelf.

Deel dit artikel

Wilt u meer weten over onze oplossingen?

KZ adviseert u graag over de juiste oplossing voor uw bedrijf.

Neem contact op

Neem contact met ons op

Vul het formulier hiernaast in of neem direct contact met mij op via onderstaande gegevens.

Sandra van Stappen

Sandra van Stappen

038 - 468 47 47

info@kz.nl

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.