Flenspakkingen voor Heijmans

Een toevallige ontmoeting; zo zou je de eerste kennismaking tussen Patrick Sanders (Heijmans) en Roy van der Zwaag (KZ) het beste kunnen omschrijven. Voor de nieuwbouw van waterproductiebedrijf Eindhoven had Patrick de aanbieders voor de benodigde pakkingen al bijna benaderd. Roy gaf aan deze pakkingen ook te kunnen leveren. Een sample werd opgestuurd en een samenwerking was geboren. Zo simpel als het klinkt, is het uiteraard niet. Door de impact van deze pakkingen, werd er eerst nauwkeurig onderzoek naar gedaan.

Enorme impact

“De nieuw- en verbouw van het waterproductiebedrijf Eindhoven is voor zowel Heijmans als Brabant Water een bijzonder en omvangrijk project. Het gaat immers om de drinkwatervoorziening voor duizenden huishoudens uit Eindhoven, Veldhoven, Waalre, Valkenswaard, Nuenen en Geldrop. Je kunt dus stellen dat het behoorlijke impact heeft.” Aldus Patrick Sanders.

4800m³ per uur drinkwater

De start van dit project vond plaats in februari 2020. Er komt straks een nieuw filtergebouw en een nieuw pompengebouw, maar er zullen ook gebouwen gerenoveerd worden. Het nieuwe filtergebouw produceert zo’n 4800m³ per uur aan drinkwater. In eerste instantie zal er een dubbel/ gecombineerd leidingsysteem komen te liggen. Pas als het nieuwe station volledig is ingewerkt, zal het oude verwijderd worden. Naar verwachting zal het project in 2025 worden opgeleverd.

Waterdichte flenspakkingen

Heijmans is als eerste aannemer betrokken bij dit project. Zij hebben de leidingen die in de weg liggen verwijderd of omgelegd. Dat was al een klus op zich; sommige leidingen bevinden zich 5 meter onder de grond en hebben een diameter tot 120 cm. “In zowel de nieuwe als in de aangepaste leidingsystemen zitten veel flenshulpstukken. Deze moeten waterdicht aan elkaar verbonden worden met pakkingen. Daarvoor was Heijmans op zoek naar kwalitatief degelijke pakkingen. Als aannemer is Heijmans verantwoordelijk voor de kwaliteit van het leidingsysteem tijdens de aanleg, waardoor we te allen tijde willen voorkomen dat we later weer terug moeten komen. We kunnen ons niet permitteren dat zo’n leiding die 5 meter diep ligt gaat lekken.”

Beste prijs-kwaliteit

Uiteindelijk bleek KZ de beste prijs-kwaliteit verhouding te hebben en is er gekozen voor toepassing van de Flenspakkingen van het type RSG. Alle flensverbindingen zijn getest, sommige met een druktest, anderen visueel. Patrick is tevreden. “De levertijd was goed, de communicatie helder. Bij toekomstige projecten zou ik KZ zeker meenemen het keuzetraject.”