Innovatief ontwerp gasvrije woningen

Op het eerste gezicht leek het een eenvoudig project: 270 appartementen aardgasvrij maken. Niets bleek minder waar. Het was een project waar veel hoofdbreken en samenwerking aan te pas is gekomen, maar wat uiteindelijk heeft geleid tot een van de meest innovatieve projecten van deze tijd. We spreken met Jan Roelof Kunstman van INST. over dit ambitieuze project.

270 gasloze woningen

“Via Bouwgroep Dijkstra Draisma, waar wij nauw mee samenwerken, kregen we de opdracht om 270 appartementen van woningcorporatie Elkien aardgasvrij te maken. Alle woningen worden gerenoveerd en om het plaatje compleet te maken moesten de woningen gasloos en CO2-neutraal worden. Aan ons de taak om hier verder in te duiken.”

Innovatieve en technische partner

In zijn zoektocht naar een innovatieve en technische partner werd Jan Roelof gewezen op KZ. “Via via hoorde ik dat zij iets soortgelijks hadden bedacht. Dat gaf voor mij de doorslag, want zelfs de energiepartners konden mij op dit vlak niet verder helpen.” Kunstman had dan ook niet zomaar iets voor ogen. Het moest effectief, energiezuinig, gasloos en innovatief zijn. Liefst tegen zo min mogelijk investeringskosten en een zo hoog mogelijk comfort en betrouwbaarheid. Last but not least moest er rekening worden gehouden met de ruimte en moesten de energiekosten voor de bewoners zo laag mogelijk blijven.

Energie uit de natuur

“Bij KZ had ik al tijdens het eerste gesprek een goed gevoel. Ze voelden goed aan wat ik voor ogen had. Wij zijn bij INST. een voorstander van energie opwekken uit de natuur. Om die reden hebben wij dan ook gekozen voor warmtepompen op het dak van het gebouw, die de energie primair uit de omgevingslucht halen. Deze warmtepompen verwarmen het water, dat via leidingen naar de woning wordt getransporteerd. In eerste instantie kwam ik bij KZ, omdat ik op zoek was naar een afgifte set voor warm tapwater en radiatoren.”

Werkbaar ontwerp

Uiteindelijk hebben ze het samen breder én veel innovatiever aangepakt. Jan Roelof heeft zijn programma van eisen voorgelegd, waarna KZ deze heeft vertaald naar een technisch ontwerp. Dit bleek aanleiding om het samen aan te vliegen. Er volgden meerdere sessies over de inhoud, techniek en het eindproduct. “KZ heeft een prototype en een ontwerp opgesteld waar iedereen enthousiast over was. Uiteindelijk gaat het namelijk niet alleen om ons, maar vooral ook over praktische toepasbaarheid voor bewoners.”

Intelligente kast

“Voor bewoners moet het ‘gewoon’ werken: warm water uit de kraan en een verwarming die het doet. Hoe dat gerealiseerd wordt is voor hen minder van belang. Voor ons zit hier juist de uitdaging in. Die hebben we tijdens dit project overtroffen. De intelligentie zit in dit geval namelijk in de kast zelf: op het moment dat er vanuit de eveneens geplaatste zonnepanelen terug geleverd zou worden aan het elektriciteitsnetwerk gaat er ‘een knop om’ en wordt deze opgewekte elektriciteit gebruikt om de boiler te verwarmen. Hierdoor zijn de appartementen in principe zelfvoorzienend. Dat is uniek voor een project van deze omvang.”