KZ Samen voor slimme oplossingen
Terug naar overzicht
blog

Warmtepomp of warmtenet?

Nederland moet van het gas af. De cv-ketel gaat de deur uit. Maar wat komt daarvoor in de plaats? De meest voorkomende alternatieven zijn vooralsnog een warmtepomp of een afleverset waarmee een woning kan worden aangesloten op een warmtenet. Wat is het verschil tussen deze twee oplossingen?

In een notendop is een warmtepomp een individuele oplossing en een warmtenet een collectieve. Het staat iedere woningeigenaar vrij om een warmtepomp te laten installeren. Deze aanschaf heeft alleen impact op de eigen woning.

Aanleg warmtenet

Een warmtenet, daarentegen, wordt gelegd voor een groot aantal huishoudens. Het kan gaan om enkele straten, maar ook een volledige wijk of zelfs een hele stad. Hier wordt dan een leidingenstelsel aangelegd waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt gebruikt om woningen te verwarmen en warm tapwater te maken. Het aanleggen van een warmtenet gebeurt in samenspraak tussen gemeentes en netwerkbedrijven. Huishoudens die op dit netwerk willen worden aangesloten, hebben een zogenoemde afleverset nodig. Deze set zorgt ervoor dat de warmte de woning binnenkomt, via de radiatoren door de woning wordt gedistribueerd en tapwater opwarmt.

Bron warmtenet

Essentieel voor de aanleg is het vinden van een geschikte bron. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld aardwarmte, biomassa, restwarmte uit de industrie en eventueel warmtepompen. Per gemeente zitten hierin verschillen. Zo grenst de ene gemeente aan een groot havengebied met veel restwarmte en heeft de andere gemeente een bodem die geschikt is voor de onttrekking van aardwarmte. Een derde gemeente heeft bijvoorbeeld geen geschikte bron. Dit houdt in dat een warmtenet voor de ene gemeente een goede en rendabele oplossing kan zijn, terwijl het voor een andere gemeente niet haalbaar is om een net aan te leggen.

Verbruikskosten

Een warmtepomp gebruikt stroom en lucht of een andere bron uit de bodem of het oppervlak om warmte op te wekken. Het gasverbruik wordt dus teruggebracht, terwijl het elektriciteitsverbruik omhoog gaat. Het tarief voor warmte uit een warmtenet wordt berekend in gigajoules. De gasnota vervalt en de warmtenota komt hiervoor in de plaats.

Aanleg- en installatiekosten

Naast de periodieke kosten, heeft een woningeigenaar bij de overstap van gas naar een warmtepomp of een warmtenet te maken met een eenmalige investering. Bij een warmtepomp gaat het over aanschaf en installatie. Voor een aansluiting op een warmtenet moeten eenmalige aansluitkosten worden betaald, evenals de kosten voor het deel van de warmteleidingen die zich op de eigen kavel bevinden.

Deel dit artikel

Wilt u meer weten over onze oplossingen?

KZ adviseert u graag over de juiste oplossing voor uw bedrijf.

Neem contact op

Neem contact met ons op

Vul het formulier hiernaast in of neem direct contact met mij op via onderstaande gegevens.

Sandra van Stappen

Sandra van Stappen

038 - 468 47 47

info@kz.nl

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.